pakowanie odważonego produktu
Zapraszamy Państwa do współpracy, oferujemy wysokiej jakości produkty, terminowe dostawy oraz konkurencyjne ceny.
Kontakt z nami: tel.: +48 12 263 73 27, tel.kom. +48 793 930 812, e-mail: biuro@e-promo.com.pl

Wykorzystanie funkcji wagi do kontroli ciężaru wyrobu gotowego.

» Wykorzystanie funkcji wartości zadanej.

Jak w prosty sposób zapewnić sobie zwiększenie wydajności przy jednoczesnej poprawie kontroli jakości pakowanych produktów.

Korzystanie z wagi kontrolnej to nie tylko podniesienie jakości, ale również optymalizacja kosztów i eliminacja strat, a co za tym idzie zwiększenie zysków przedsiębiorstwa. Poprawnie zapakowany produkt gotowy, to nie tylko pewność że jego ilość netto jest zgodna z etykietą, ale także zapewnienie redukcji nadwyżek, stanowiących niepotrzebny koszt dla producenta. Wagę z funkcją pomiaru wielkości zadanej można z powodzeniem wykorzystywać na stanowiskach pakowania produktów spożywczych jak np. warzyw czy owoców na tackach, pakowania mieszanek bakaliowych w małych manufakturach, podczas kontroli napełniania pojemników, czy kontroli produktów w opakowaniach hurtowych, aż po szybkie, wyrywkowe, kontrolne ważenie produktu gotowego z danej serii czy partii.

Odpowiednio zdefiniowany zakres wagowy pozwoli na zminimalizowanie lub wyeliminowanie przypadków produkcji towarów o zbyt małej lub zbyt dużej masie. Wdrożenie wagi w linii produkcyjnej zapewni stałą kontrolę masy czy ilości pakowanego wyrobu, a przez co wyeliminuje niezgodności wynikające z przepisów prawa oraz zagwarantuje że opakowania o niewłaściwej masie nie trafią do klienta końcowego.

Nie zawsze ze względów ekonomicznych, finansowych, wydajnościowych czy ze względu na potrzebę uzyskania bardzo dużej dokładności podczas procesu ważenia, istnieje możliwość zastosowania drogich rozwiązań ważenia kontrolnego przy pomocy dynamicznych wag kontrolnych. W takich przypadkach w pomocą przychodzą statyczne wagi pomostowe z funkcją kontroli ważonego towaru. Taka waga wyposażona jest w miernik wagowy umożliwiający ustawienie zakresu masy poniżej i powyżej której waga sygnałem dźwiękowym i oznaczeniami na wyświetlaczu daje znać operatorowi czy towaru w opakowaniu jest wystarczająco, na mało czy za dużo.

Ta prosta funkcja znacznie przyspiesza proces pakowania, zwiększając efektywność pracy, a jednocześnie eliminując straty spowodowane wykryciem wyrobów o zbyt niskiej lub zbyt wysokiej masie. Dokładna kontrola pakowanego produktu gotowego zawęża wahania pakowanych mas, co skutkuje zmniejszeniem strat i możliwością produkcji większej ilości produktów gotowych z posiadanych zasobów surowca. W celu pełnego wykorzystania potencjału wagi kontrolnej należy pamiętać o jej odpowiednim czyszczeniu, konserwacji oraz regularnej procedurze okresowej kalibracji w celu weryfikacji poprawności wskazań, które mogą ulec zmianie w dłuższym okresie czasu

Aby zapobiec niedoważaniu produktów, docelowa masa netto powinna być nieco powyżej masy podawanej na etykiecie.

Przykładowo, chcemy odważać kilogramowe tacki z owocami. Przed rozpoczęciem procedury ważenia, należy prawidłowo zdefiniować zakres akceptowalnej masy w mierniku wagowym. Ponieważ nasze opakowania mają zawierać 1 kg owoców, definiujemy w mierniku następujące progi:

  • Dolna wartość zadana – 1 kg – czyli jeżeli owoców na tacce będzie poniżej 1 kg waga ostrzeże operatora sygnałem dźwiękowym oraz dodatkowo wyświetli symbol „LO” na wyświetlaczu
  • Górna wartość zadana – ponieważ masa produktu musi być równa lub nieco większa niż ta zadeklarowana na etykiecie – ustawiamy górną, akceptowalną dla producenta wartość np. 1,1 kg, powyżej której waga ostrzeże operatora sygnałem dźwiękowym oraz dodatkowo wyświetli symbol „HI” na wyświetlaczu.

Ostrzeżenie możemy ustawić opcjonalnie w formie dźwiękowej i wizualnej lub tylko wizualnej (ikonami na wyświetlaczu).

ODWAŻANIE PRODUKTU

Dokładna kontrola pakowanego produktu gotowego zawęża wahania pakowanych mas, co skutkuje zmniejszeniem strat i możliwością produkcji większej ilości produktów gotowych z posiadanych zasobów surowca.

tarowanie opakowania
ważenie kontrolne wyrobu gotowego

W ten oto prosty sposób, przy niewygórowanej cenie możemy poprawić dokładność odważanych partii towaru przy jednoczesnej minimalizacji kosztów, a maksymalizacji zysku i jakości produktu.

Zapraszamy do zapoznania się z ofertą niezawodnych wag stołowych KPZ 2-06S, które w standardowej konfiguracji wyposażone są w miernik 52E-8 z funkcją kontroli wartości zadanej. Bogata oferta wag pomostowych pozwoli na odpowiedni do potrzeb dobór wagi zarówno pod względem maksymalnej nośności, jak i wielkości pomostu wagowego. Dla tych z Państwa, którzy potrzebują wagi o podwyższonych parametrach technicznych np. częstego kontaktu z wodą lub innymi czynnikami korozyjnymi, proponujemy wagi pomostowe KPZ 2E-06N w całości wykonane ze stali nierdzewnej.

Systemowe rozwiązania przeciwepidemiczne dla firm

Zapewnij bezpieczeństwo swoim pracownikom i Klientom

Oferujemy szeroką gamę produktów do dezynfekcji i zachowania czystości nawet w najbardziej wymagającym otoczeniu.

Firmy zainteresowane stałymi dostawami środków do dezynfekcji lub większymi ilościami odzieży jednorazowej zapraszamy do kontaktu mailowego lub telefonicznego, celem ustalenia warunków współpracy.

Profesjonalne środki do dezynfekcji

Środki do dezynfekcji małych i dużych powierzchni · Ściereczki antybakteryjne Morana · Dezynfekcja i pielęgnacja rąk

Jednorazowa odzież ochronna

Do zastosowania wszędzie tam gdzie wymagane są wysokie standardy higieniczne.

Fartuchy i komplety ochronne · czepki higieniczne · rękawiczki nitrylowe · maski higieniczne i FFP2

Do góry
  • strona główna
  • mapa strony
  • wyślij e-mail